Web Tasarım Ankara

 Evrende geliştirebileceğinizden emin olabileceğiniz

 Tek bir nokta vardır; kendiniz. “

Aldous Huxley

Rolümüz gereği Karakterimize nefes vermek nasıl olur?

Sahnede giydiğimiz elbisenin(rolün) ölçüsünü üstümüze göre ayarlayamazsak canlandırdığımız karakterin gerçekliğini seyirciye inandırmakta zorlanırız. Bu sebeple oyuncu sahnedeki karakterinin ruh ve suret ölçülerini iyi etüt edip tüm özellikleriyle tanıması ve o ölçüleri tam tamına kendisine giydirebilmelidir. Oyuncu sahneye konulan eserin karakter çözümlemesini bir yere kadar oyun yönetmeninden talep edebilir ama onunda sınırı bir yere kadardır. Sahne karakterine giydirmeye çalıştığı ölçüleri çevresinden dış gözle gelen olumlu ya da olumsuz eleştirileri alır ama giyeceği elbisenin(rolün) kendi iç gözüyle bedenine yerleştirebilmelidir. İyi bir yönetmen oyuncunun esvabını bildiği için oyuncularına uygun rolleri prova öncesi dağıtır. Oyuncu yönetmenin kendisine vermiş olduğu rolün gerekçelerini, sahne öncesi yapılan atölye çalışmalarında çok iyi etüt etmelidir.

Atölye çalışmasına bir örnek.

Provaların başlama öncesi yönetmen oyun metnini rol seçimlerine göre oyuncularına dağıtır sonrasında oyuncular kendi gözleriyle tüm metni okur. Sonrasında dağıtılan oyun metninin ilk atölye çalışmasında oyuncular yüksek sesle kendi rollerini birkaç kez kere okunur (yönetmenler genellikle ilk okunuş provalarında oyuncuların rollerine duygu katmalarını istemez.) Yönetmen bu sayede oyuncunun zihninde bazı sorulara kendi yorumunu katmadan kapı aralamasını sağlar. Okunan metin tüm oyuncuların oyun hakkındaki yorumlarına açılır ve yönetmen bu soruları cevaplamakla mükelleftir.

Oyuncu metin içinde yazılı olarak belirtilmeyen soruları didikler. Örnek olarak bu sorulara; metnin içerdiği zaman diliminin günümü, geçmişimi yoksa geleceğimi kapsadığıyla başlayabilir. Sonrasında olayın geçtiği yerin kendi ülkesinde mi, yoksa yabancı bir ülkede mi geçtiğini eğer yabancı bir ülkeyse neresi olduğunu, Metnin içeriğinde belirtilmeyen iklim özelliklerinin yaz mı kış mı olduğunu? Oyun içerisindeki karakterlerin hayatı ve yaşam biçimleri ya da nelerden hoşlanıyorlar, nelerden hoşlanmıyorlar ve diğer karakterlerle araları nasıl birbirleri hakkında ne düşündükleri. Oyuncunun canlandıracağı karakterin yaşıyla kendi yaşı arasındaki mesafesin nasıl kapatılacağı çok önemlidir.(amatör tiyatrolarda yönetmenin oyuncu alternatifi olarak seçme şansı çok fazla olmadığı için oyun karakterine taban tabana zıt karakterler oyunculara verilebiliyor. Örnek olarak yaşlı bir kadını 17 yaşında bir kızımız oynayabiliyor) Oyuncu bu sebeple bahsettiğim bu ince detaylara çok iyi dikkat edip sorgulamalarını ona göre yapabilmelidir. Rolümüzdeki karakterin konuşma üslubundaki lehçe farklılıkları çok büyük sıkıntı olabilir. Mesele siz İstanbullusunuz ama karakter Edirneli ve bu dil farkını yönetmen en inandırıcı bicimde oyuncuya yansıtabilmesinin yollarını göstermek zorundadır. Konuşmaların geçtiği anlarda fiziksel devinimler oyuncunun sesini etkiliyor mu? Etkiliyorsa nasıl davranması gerektiğini? Örnek olarak Otobüs durağında geçen konuşmayla evinizin yatak odasında ya da tren istasyonunun bekleme salonunda geçen konuşmanın fiziksel ve duygusal devinimlerinin farkını iyi çözümlemelisiniz. Kalabalıklarda ya da yalnız kaldığınız anlarda yaşanan ses değişimlerini fark etmelisiniz. Atölye çalışmalarında Metinle ilgili çalışmalar esnasında yönetmen muhakkak size yazarın oyun içerisinde oyunla ilgili verdiği ipuçlarını detaylarıyla gösterirken oyuncu o ipuçlarından yola çıkarak tıpkı bir dedektif gibi karakterini didikleyerek rolün özündeki duygu geçişlerinin çözümünü bulabilir. 

TÜM HAKLARI SAKLIDIR, İZİNSİZ KULLANILMAZ

 
Yorumlar


Hiç Yorum Yapılmamış. İlk yorumu siz yapın...